GFT afval

Groente-, Fruit- en Tuinafval

Bij jou thuis wordt de groene container opgehaald. Hierin zit GFT-afval. Oftewel Groente-, Fruit- en Tuinafval. Nee, van ingezamelde fruit- en groenteresten worden geen nieuwe appels en bloemkolen gemaakt. Waarom zou je dan GFT scheiden? Trouwens, wist je dat ze vroeger ook al deden? Toen kwam de schillenman langs met paard en wagen om aardappel- en fruitschillen op te halen. Dat werd bijvoorbeeld gebruikt als voer voor dieren. Of er werd compost van gemaakt, dat gebruikt werd (en nog steeds wordt!) door tuinders om de aarde vruchtbaarder te maken. Zodat bloemen, bomen en planten in de tuinen beter gingen groeien.

Biogas

Wat doen we tegenwoordig met GFT-afval? Iets nog meer bijzonders dan vroeger. Er zijn speciale fabrieken (vergistingsinstallaties) waar ze van GFT-afval twee producten maken: compost en biogas (oftewel "groengas").

Waar compost voor gebruikt wordt, weet je al. Maar biogas? Dat wordt gebruikt als brandstof voor auto's. Het biogas wordt gemengd met aardgas en daar kunnen auto's op rijden. Knap he? Je weet vast en zeker al dat we niet voor altijd maar olie uit de aarde kunnen halen om benzine voor auto's en machines te maken. Ook is het slecht voor het milieu. Voor GFT hoeven we niets uit de aarde te halen. Door GFT goed te scheiden, kunnen we de natuurlijke producten gewoon opnieuw gebruiken.

Wil je meer weten over gft- inzameling of biogas, klik dan op de websites rechts in het computerscherm.

Er bestaan echt auto's die rijden op GFT-afval

Afval is goud waard
Doe de AfvalQuiz

Wat voor afvaltype ben jij?
Doe hier de online afvaltest.

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor

Wat is nou precies Cradle to Cradle?
Kom er hier achter.

In het beeldscherm zie je links naar websites voor meer informatie over
groente-, fruit- en tuinafval. Klik erop en ga naar de website.