Klein Chemisch Afval

Klein Chemisch Afval (KCA)

Als je een afstandsbediening gebruikt van de TV, gebruik je ze. Ook als je een zaklantaarn gebruikt heb je ze nodig. Ja, batterijen!

In veel speelgoed en elektrische apparatuur zijn batterijen nodig. Omdat er chemisch (giftig) materiaal in zit, moeten batterijen gescheiden worden. Dit geldt ook voor verfresten. Iedereen heeft thuis een box waar deze spullen in kunnen. Enkele keren per jaar worden ze opgehaald. Maar je kunt ze ook wegbrengen naar het milieustation bij Avri. Avri-mensen weten heel goed hoe ze met deze chemische spullen moeten omgaan.

Tegenwoordig zijn er batterijen die je kunt opladen als ze leeg zijn en dus niet hoeft weg te gooien. Dan hoef je ook minder nieuwe batterijen te kopen en hoeven er ook minder gemaakt te worden. Je snapt het al: dat is natuurlijk veel beter voor het milieu. Gebruiken jullie thuis oplaadbare batterijen? Ga maar eens op onderzoek uit. Kijk ook eens in de groene box. Dan kun je zien wat er in zit. Dan zul je ook veel beter snappen dat het goed is dat we deze (chemische en giftige spullen) apart inzamelen.

Wist je trouwens dat oude batterijen worden hergebruikt? Het metaal dat in batterijen zit gebruiken ze bijvoorbeeld om zinken daken te maken. Ja echt!

Afval is goud waard
Doe de AfvalQuiz

Wat voor afvaltype ben jij?
Doe hier de online afvaltest.

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor

Wat is nou precies Cradle to Cradle?
Kom er hier achter.

In het beeldscherm zie je links naar websites voor meer informatie over
klein chemisch afval. Klik erop en ga naar de website.