Kringloop

Kringloop

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor? Een kring of een cirkel of cyclus is een figuur zonder einde. Neem de wijzers van een klok: ze volgen steeds dezelfde cirkel of 'kring'. We gooien nog veel afval en producten weg, die daarna worden vernietigd door verbranding. Zo verbreken we te snel en te vaak de kringloop van producten en grondstoffen. Met als gevolg dat er nieuwe grondstoffen uit de aarde gehaald moet worden en fabrieken nieuwe producten moeten maken. Kringloopwinkels zorgen voor een kringloop van afgedankte spullen. Zij geven spullen een tweede, derde of soms wel vierde leven. Afgedankte spullen worden opgeknapt en verkocht aan mensen die er erg blij mee zijn. Dat is toch beter en slimmer dan weggooien en verbranden?

Hoe kunnen we voor een kringloop van spullen zorgen?
Fabrieken maken goederen (stoelen, bedden, kleren, servies, speelgoed etcetera). Jij en ik kopen en gebruiken deze spullen. Als we die kwijt willen brengen we ze naar een kringloopwinkel, waar ze weer verkocht worden aan mensen die de spullen goed kunnen gebruiken. En als de 'nieuwe eigenaren' er ook weer van af willen? Dan kunnen zij hun afgedankte spullen ook weer naar de kringloopwinkel brengen, voor weer nieuwe kopers die er blij mee zijn. De kringloop maakt de cirkel dus rond! Kringloopwinkels zorgen daar voor.

Weet je dat er in regio Rivierenland een mooie kringloopwinkel is in Tiel? Die heet Secunda. Het is een grote winkel met heel veel 'nieuwe artikelen'. Ga er maar eens kijken!

Afval is goud waard
Doe de AfvalQuiz

Wat voor afvaltype ben jij?
Doe hier de online afvaltest.

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor

Wat is nou precies Cradle to Cradle?
Kom er hier achter.

In het beeldscherm zie je links naar websites voor meer informatie over
kringloop. Klik erop en ga naar de website.