Plastic ophalen

Plastic

We gebruiken heel veel plastic. Kijk maar eens als je boodschappen doet. Veel, heel veel producten zijn verpakt in plastic. Afwasmiddel, kuipjes boter, vleeswaren maar ook alle plastic frisdrankflessen.

Plastic inzameling
Vroeger gooiden we het plastic afval bij het restafval. Maar sinds een paar jaar wordt het apart ingezameld. Meestal in plastic zakken (die van gerecycled plastic zijn gemaakt). Door het apart inzamelen van plastic kun je goed zien hoeveel plasticverpakkingen we gebruiken.

Wat doen we met het 'oude' plastic?
Door het scheiden van plastic, kan het ingezamelde plastic opnieuw gebruikt worden. Eerst wordt het ingezamelde plastic plat geperst en naar een fabriek gebracht. Daar wordt het metaal en papier dat er nog in zit, uitgehaald. Daarna wordt van het oude, maar schone plastic, kleine korrels gemaakt. Deze korrels heten granulaten (moeilijk woord he?). Die korrels zijn de grondstof voor nieuwe plastic producten. En weet je wat zo goed is? Omdat er van oud plastic nieuwe korrels worden gemaakt, hoeven fabrieken die plastic producten maken veel minder nieuwe korrels (grondstof) te kopen. En dat is veel beter voor het milieu.

Weet je wat ze allemaal van ingezameld plastic maken? Nieuw petflesjes, bermpaaltjes, plastic speelgoed, kratten voor flessen. Maar ook een fleecetrui. Gek idee he?

Afval is goud waard
Doe de AfvalQuiz

Wat voor afvaltype ben jij?
Doe hier de online afvaltest.

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor

Wat is nou precies Cradle to Cradle?
Kom er hier achter.

In het beeldscherm zie je links naar websites voor meer informatie over
plastic. Klik erop en ga naar de website.