Restafval

Restafval

We gaan even rekenen

In 1 jaar zit er in een grijze afvalcontainer van ieder huishouden 570 kg afval.
Als afval goed gescheiden wordt, kan dit 205 kg restafval per jaar per huishouden zijn.
Er zijn in de regio Rivierenland ongeveer 80.000 huishoudens, die samen een berg maken van (80.000 x 570 kg =) 45.600.000 kg restafval per jaar als het afval niet goed gescheiden wordt.
Maar als het afval goed gescheiden wordt is er een berg van 16.400.000 kg, dus bijna 3x zo klein.

Nog een rekensommetje

Per werkdag zamelt Avri 180.000 kg restafval in, in 25 inzamelvoertuigen (die ongeveer 10 meter lang zijn). Als je die 25 voertuigen per dag achter elkaar zet, levert dat een rij op van 250 meter.
Voor een jaar (52 weken en 5 werkdagen per week) kom je uit op een rij van 65000 meter, oftewel 65 kilometer. Dat levert een file op van 6500 Avri inzamelvoertuigen, waarmee de A15 tussen Geldermalsen en Rotterdam helemaal vol staat.

Als elk huishouden door goed afval te scheiden niet 570 kg maar 205 kg restafval in de grijze afvalcontainer stopt, zijn er ook bijna 3x zo weinig inzamelvoertuigen nodig om het restafval op te halen. Je snapt het al, daardoor wordt de file van inzamelvoertuigen op de A15 ruim 3x korter.

Afvalscheiden is beter

We willen zo weinig mogelijk restafval. Gescheiden afval kunnen we nog goed gebruiken en we beperken de hoeveelheid die we onnodig verbranden. Er zijn minder inzamelvoertuigen nodig om het restafval op te halen, waardoor 'de file op de snelweg' een stuk kleiner wordt. Als je dit allemaal bij elkaar optelt snap je vast en zeker waarom we er werk van maken om afval (=grondstof) te scheiden: Afval is goud waard!

Waar ik van droom? Dat mensen hun afval goed gaan gescheiden. En dat alle mensen roepen: Mark, het klopt: Afval is goud waard

Afval is goud waard
Doe de AfvalQuiz

Wat voor afvaltype ben jij?
Doe hier de online afvaltest.

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor

Wat is nou precies Cradle to Cradle?
Kom er hier achter.

In het beeldscherm zie je links naar websites voor meer informatie over
restafval. Klik erop en ga naar de website.