mark met afval waaruit plantje groeit

Cradle to Cradle


Afval neemt toe en de schadelijke effecten op het milieu ook. En nog belangrijker: we gooien een heleboel waardevolle materialen weg. Het is toch veel slimmer om deze materialen als grondstof te gebruiken voor andere producten? Klopt en hier past de gedachte cradle to cradle bij. Cradle to cradle ontwerpers denken bij het ontwerpen van hun producten al na over wat er met de spullen (de grondstoffen waarmee de spullen gemaakt worden) gedaan kan worden als ze worden afgedankt.

Ontwerpers
De cradle to cradle ontwerpers denken na bij het ontwerpen van producten al na hoe het product 'oneindig' hergebruikt kan worden zonder verlies aan kwaliteit. Dus niet 'van wieg tot graf' (=de verbrandingsoven), maar 'van wieg tot wieg'. Alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product, nuttig worden ingezet in een ander product. Zodat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort of verbrand moeten worden. Slim of slim?

Lijkt cradle to cradle dan niet heel erg op recycling?
Het lijkt er een beetje op, maar verschilt er toch duidelijk van. Bij het recyclen van bijvoorbeeld plastic flessen is niet van tevoren rekening gehouden met het hergebruik van de (pet)flesjes. In de plastics die hiervoor worden gebruikt zitten chemische stoffen, die er niet meer uit te krijgen zijn. Hierdoor is de kwaliteit van het ingezameld plastic minder goed en kun je er niet zo maar opnieuw flessen van maken. Maar wel (zoals gebeurt) bijvoorbeeld bloempotten. Die kunnen op hun beurt, na recyclen, gebruikt worden voor bijvoorbeeld bermpaaltjes langs de snelweg. Die bermpaaltjes zijn dan van een nog lagere kwaliteit plastic. Bij iedere stap loopt de kwaliteit van het materiaal verder terug. En uiteindelijk houd je toch rotzooi over, alleen nog goed voor de verbrandingsoven. Het materiaal gaat dan alsnog in rook op. Er moet nog veel, heel veel gebeuren. Maar de eerste stappen zijn gezet. En als wij meehelpen gaan we stap voor stap vooruit naar een duurzame samenleving. Mooi toch!

Meer informatie over cradle to cradle kun je lezen op www.cradletocradle.nl

Van bestaande materialen kun je ook iets nieuws maken; van vrachtwagenzeilen kunnen tassen worden gemaakt.

De ladder van Lansink

Klim op de trap!

Er zijn 5 manieren om met afval om te gaan. De ene manier is veel beter voor het milieu dan de andere. De slechtste manier is afval zo maar ergens te storten of dumpen. Doe je dit, dan sta je onder aan de trap. Maar hoe kom je bovenaan? Wat is het beste? Na storten komt verbranden, daarna recyclen en hergebruik van producten. Maar het allerbeste, dan sta je boven en ben je ‘kampioen’, is preventie of te wel het voorkomen dat er afval komt. Door producten te maken van grondstoffen die oneindig gebruikt kunnen worden (cradle to cradle dus). Daar kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen. Hoe? Door beter na te denken welke producten we kopen. Duurzame producten, dat zijn de producten van de toekomst.

Da's makkelijk scoren!

Da's makkelijk scorenHet sportschoenmerk Nike heeft iets slims bedacht om met de rubberzolen van oude sportschoenen te doen. Ze maken er rubber matten van. Die kun je gebruiken als ondergrond van een voetbalveldje (de Johan Cruijf-courts) en als zachte ondergrond bij speeltoestellen.

http://www.nikereuseashoe.com/nederland

De 2e ronde!

De 2e rondeAls de sokken van jouw oma stuk waren, werden ze door haar moeder gerepareerd. Dat heet sokken stoppen. Tegenwoordig gooien we te snel iets weg. Maar weggooien is niet altijd de enige oplossing. Denk een aan de schoenmaker. Die kan jouw kapotte schoenen repareren. En is de stof van de bank stuk? Dan gooi je het niet weg. Je laat de stoffeerder nieuwe hoezen maken. Goed voor het milieu. Goed voor de werkgelegenheid en goed voor de plaatselijke economie!

http://www.platform21.nl/page/4315/nl

Verdien geld met jouw 'afval'

Verdien geld met jouw afvalStel je eens voor, op je zesde kreeg je van je opa een 'pop die praat'. Jaren heb je ermee gespeeld, maar nu vind je het kinderachtig. Maar in de vuilnisbak gooien gaat je wel wat te ver toch? Je kunt er vast iemand anders blij mee maken. Geef hem cadeau aan je kleine nichtje. Of verkoop hem via Marktplaats of breng hem naar de kringloopwinkel. Zo krijgt jouw 'Pop die Praat' een tweede leven!

http://www.marktplaats.nl

'Hallo, met mij'

Hallo, met mijOm een mobieltje van 100 gram te maken, heb je 30 kilo aan materiaal nodig. Een van de grondstoffen in een mobieltje is het zeldzame metaal 'coltan'. Om coltan te winnen wordt het milieu vervuild. Er worden zelfs oorlogen gevoerd om het te mogen winnen uit de grond. Als we onze mobieltjes weg zouden gooien, is er op een gegeven moment geen coltan meer. We kunnen ze dus maar beter scheiden en uit elkaar halen. Want dan kun je de coltan nog een keer gebruiken.

http://www.zonzoo.nl/veel-gestelde-vragen/64