Afval scheiden

Sta je er wel eens bij stil dat je iedere dag afval maakt? Kijk maar eens om je heen. Vroeger gooiden we dat allemaal gewoon weg. Toen was afval waardeloos. Maar dat is gelukkig niet meer zo. Nu is afval waardevol. Weet je waarom? Omdat we van afval nieuwe spullen kunnen maken. Als we dat doen hoeven we geen nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen. Dat is veel beter. Omdat er zoveel mensen op de aarde wonen, moeten we zuinig doen met de grondstoffen die in de aarde zit. Dat is toch logisch!

Afval dat gescheiden is, blijft gescheiden
Avri haalt afval gescheiden op. Plastic verpakkingen halen we apart op, maar ook groente-tuin- en fruitafval, papier, textiel (en schoenen), glas en batterijen. Denk je dat daarna alles op een hoop gegooid wordt en verbrand? Fout gedacht. Wat bij jou thuis gescheiden wordt ingezameld, blijft gescheiden. Alleen hierdoor bereiken we dat ingezameld afval wordt hergebruikt (of gerecycled).

Een weetje
Als je een grijze container open maakt, zit er nog veel materiaal is dat we goed kunnen gebruiken. Er zit nog papier in, soms glas, vaak tuinafval of andere materialen dat we nog goed kunnen gebruiken. Wist je dat er in het afval dat in een grijze container zit, we zeker 60% nog kunnen hergebruiken? Zeker 60% van het afval is dus nog waardevol (en goud waard!) Door goed te scheiden gaan we proberen de hoeveelheid echt afval zo klein mogelijk maken. Zodat we minder afval hoeven te verbranden, wat beter is voor het milieu. Mooi toch!

Een tip
Afval voorkomen is natuurlijk nog beter. Dus neem je boodschappentas mee als je naar de winkel gaat, in plaats van ze in een plastic zak te doen. Je kunt vast en zeker zelf nog veel meer bedenken en doen!

Afval is goud waard

Afval is goud waard
Doe de AfvalQuiz

Wat voor afvaltype ben jij?
Doe hier de online afvaltest.

Kringloop, waar staat dat eigenlijk voor

Wat is nou precies Cradle to Cradle?
Kom er hier achter.

Kom erachter waarom het goed scheiden van afval goud waard is.